Cilj projekta:
- Poticanje interesa učenika za dodatnim izučavanjem prošlosti pri čemu će upoznati prehrambene navike Rimljana, organizaciju njihove svakodnevnice, podjelu kućanskih poslova po spolu, izgled i dijelove rimske kuće, upoznati latinske nazive rimskog posuđa te namirnica i jela
- Usvajanje dodatnog leksika latinizama
- Razvijanje samostalnosti pri organiziranju istraživačkog rada
- Proširivanje kompetencija timskog rada
- Stjecanje kulinarskih znanja i vještina
Nositelji projekta:
Marina Grgurić, prof.
Antonija Bertol, prof.
Jedi kao Rimljanin u XXI. stoljeću
Učenici prvih razreda okušali su se u kuhanju jela prema izvornim rimskim receptima u sklopu projekta “Jedi kao Rimljanin” pod vodstvom nastavnica Bertol i Grgurić. Grupe učenika okupile su se u njihovim domovima te su nakon proučavanja recepta i pribavljanja namirnica prionuli kuhanju i pripremanju zadanog jela. Pritom su snimili proces pripreme, ali i degustacije jela. Tijekom nastave povijesti i latinskog jezika pogledali su svoje kulinarske radove, čuli nešto o rimskoj kuhinji i zasladili se pokojim zalogajem. Zaključili su da je “jesti kao Rimljanin” bilo slatko kao med koji se miješa u gotovo sve, kiselo kao kolač od ovčjeg sira i papreno kao punjena kuhana jaja.
Izvor: nastavnice Bertol i Grgurić i učenici prvih razreda