Back

Cilj projekta:

  • Poticanje interesa učenika za dodatnim izučavanjem prošlosti pri čemu će upoznati prehrambene navike Rimljana, organizaciju njihove svakodnevnice, podjelu kućanskih poslova po spolu, izgled i dijelove rimske kuće, upoznati latinske nazive rimskog posuđa te namirnica i jela
  • Usvajanje dodatnog leksika latinizama
  • Razvijanje samostalnosti pri organiziranju istraživačkog rada
  • Proširivanje kompetencija timskog rada
  • Stjecanje kulinarskih znanja i vještina

Nositelji projekta:

Marina Grgurić, prof.

Antonija Bertol, prof.

 

 

Jedi kao Rimljanin u XXI. stoljeću 

Učenici prvih razreda okušali su se u kuhanju jela prema izvornim rimskim receptima u sklopu projekta “Jedi kao Rimljanin” pod vodstvom nastavnica Bertol i Grgurić. Grupe učenika okupile su se u njihovim domovima te su nakon proučavanja recepta i pribavljanja namirnica prionuli kuhanju i pripremanju zadanog jela. Pritom su snimili proces pripreme, ali i degustacije jela. Tijekom nastave povijesti i latinskog jezika pogledali su svoje kulinarske radove, čuli nešto o rimskoj kuhinji i zasladili se pokojim zalogajem. Zaključili su da je “jesti kao Rimljanin” bilo slatko kao med koji se miješa u gotovo sve, kiselo kao kolač od ovčjeg sira i papreno kao punjena kuhana jaja.

Izvor: nastavnice Bertol i Grgurić i učenici prvih razreda